BrovaktholdTilleggsbelastningerSjøveisregleneBourbon DolphinFreak WavesAkterutseiltParametrisk ResonansBroachingBølgerMagnetisme og deviasjonElementer i NavigasjonStabilitetTidevann... Off duty - Musikk, Sjakk og InnlæringSeilaser

Freak Waves - En vegg av vann

Nov 30 2008 av Øystein Johnsen

Sjøfolk har gjennom alle tider fortalt om monstre av bølger, som uten forvarsel dukker opp fra intet og legger bak seg død og ødeleggelse. Vitenskapsfolk har til ganske nylig ikke trodd at så store bølger kunne oppstå til havs. Historiene til skrekkslagne sjøfolk er blitt avfeid som skipperskrøner.

Freak Waves, Bølger Les mer

Broaching

Sep 06 2007 av Øystein Johnsen

Et fartøy som går i akterlig sjø eller sjø aktenfor tvers, opplever bølgene i en lengre periode enn i sidesjø, motsjø eller forenfor tvers. Vesentlige farer kan følge av en slik situasjon.

Broaching, Bølger Les mer

Parametrisk Resonans

Sep 06 2007 av Øystein Johnsen

Da det store post-panamax containerskipet kreket seg inn på havna i Seattle 1. november 1998, ble det skrevet historie. En rekord var satt, en rekord ingen ønsket å slå. Under overfarten fra Kaohsiung, Taiwan, hadde MV APL China mistet 406 containere og nær innpå 1000 var skadet, hvorav en tredjedel lå slengt rundt som vrakgods. Ødelagte containere og innhold hang ut over begge skipssidene.

Parametrisk Resonans, Bølger Les mer

Bølger på dypt vann

Sep 06 2007 av Øystein Johnsen

For bedre å kunne forstå elementene som er beskrevet i artiklene om Freak Waves, Parametrisk Resonans og Broaching, gir jeg en nødvendig bakgrunn i artiklene om 1.0 Stabilitet og belastning i stille vann, 2.0 Skip i sjøgang, belastning i bølger, og 3.0 Bølger på dypt vann. Seniorforsker ved SINTEF, avd. Fiskeri og Havbruk, Birger Enerhaug, har vært ekstern veileder for BSc-prosjektet, og professor ved Institutt for Marin Teknikk, NTNU, Dag Myrhaug, har vist vei mello...

Bølger Les mer