Båtførerprøven på Tjøme – to kurs før ferien
Ett 3-dagers kurs tirsdag og torsdag kveld, med repetisjon, tester og eksamen lørdag, og
ett 1-dags eksamensrettet intensivkurs, lørdag med eksamen.
3-dagers kurset
For deg som ønsker individuell oppfølging, og tid til forankring av teorien. For deg som har vilje og lyst til å lære mer. I tillegg – valgfritt, og uten ekstra kostnad – første torsdag etter eksamen: Innføring i terrestrisk navigasjon og klassisk bestikkregning.
Tider
Tirsdag og torsdag kl. 17:30–20:45, lørdag 09:30-14:00 / eksamen 14:30–16:30, evnt. tirsdagen etter 17:30 – 19:30.
Pris
Pris kr. 1 650.-, som inkluderer kursavgift, lån av kurslitteratur og materiell.
1-dags intensivkurs
For deg som har en del erfaring, men mangler oversikt over hva du ikke kan. For deg som har det travelt, men som er innstilt på å lese deg opp før kurset.
Anbefalt teori: https://naca.no/forstereis-langs-kysten/.
Tider
Lørdag 09:00-14:00 / eksamen 14:30–16:30, evnt. tirsdagen etter kl 17:30 – 19:30.
Pris
Pris kr. 850.-, som inkluderer kursavgift, lån av kurslitteratur og materiell.
¤ ¤ ¤
Påmeldingsfrist
Løpende påmelding – Maks kandidater pr. kurs 12.
Kontinuering
Dersom du ikke består eksamen, kan du delta som gratispassasjer på et senere kurs etter avtale.
Kurslitteratur
Båtførerprøven i teori og praksis. Veiledende bokpris kr. 475.-. Kan kjøpes av oss kr. 375.-. Kurs og bok betales til bank 8398 05 12544, eller vipps #808763.
Eksamensavgift kr. 837.-/kontinuering kr. 441.-, betales til Norsk Test AS, båtførerregisteret.no.
BÅTFØRERSKOLEN / EDUCAT AS
Sjøkaptein Øystein Johnsen MNI, BSc, MSc, Assessor
Velveien 5, Grimestad, 3145 Tjøme – Tlf. +47 920 63 390
post@maritimekurs.com – www.batforerskolen.no
Litt mer om 3-dagers kurset
I Sjøfartsdirektoratets Retningslinjer for båtførerprøven, pkt. 4.1 anbefales det at:
«Kursleder bør ha nautisk kompetanse og erfaring i bruk av fritidsbåt, samt en viss pedagogisk erfaring.
For at pensumet til båtførerprøven skal kunne dekkes tilstrekkelig bør ikke undervisningen være av kortere varighet enn 25 timer à 45 minutter. For ungdommer og personer med liten eller ingen erfaring med bruk av båt bør antall kurstimer økes.»
Båtførerskolen har vært godkjent testsenter siden 2007. Vi tilbyr nå et undervisningsopplegg som ligger i nivået mellom 25 timers klasseromsundervisning, og én dags test av korttidshukommelsen, med eksamen etter 4-6 timers innlæring, og uten krav til forståelse eller tid til repetisjoner.
Første torsdag etter eksamen 17:30-20:45:
Valgfritt, og uten ekstra kostnad for dem som søker innsikt i hva klassisk navigasjon virkelig dreier seg om – å samtidig få mer ut av kurset enn bare det å i hui og hast stå til eksamen – tilbyr vi : Innføring i terrestrisk navigasjon og klassisk bestikkregning – på engelsk: Dead Reckoning, begrepet utviklet fra Deduced Reasoning til Deduced Reckoning, så forkortet til Ded Reckoning, og endelig Dead Reckoning. Engelskmennene har sin måte å forklare begrepet på: “A best guess based upon a navigator’s skillful reasoning on where he intends to go or where he believes he is”.
Vi blir kjent med: Når bestikkregning slutter og terrestrisk navigasjon begynner • forskjellen på en peiling og en stedlinje • relativ peiling • peiling med mellomliggende seilas (avbrutt krysspeiling) • bestemme avstand til et punkt uten bruk av kart eller radar, strømløst, uten GPS.
¤ ¤ ¤
En falsk trygghet
Den vanlige båtfører mangler oversikt over hva man ikke kan. Det gir en falsk trygghet. Vår erfaring fra kursvirksomheten er at de med lengst fartstid blir mest overrasket over alt de burde ha lært seg for lenge siden.
Obligatorisk bevis for båtfører
Regjeringen besluttet å innføre obligatorisk bevis for båtfører i Norge fra 1. mai 2010, med visse unntak og avgrensinger.
Fritak for alle født før 1.1.1980
Vedtaket innebærer at enhver båtfører som skal føre en fritidsbåt over 8 meter og/eller har 25 hk eller mer må ha båtførerbevis. Regjeringen besluttet å innføre et fritak fra ordningen for alle som er født før 1.1.1980.
Egen og andres sikkerhet
Med tanke på egen og andres sikkerhet bør også de som er født før 1980 lære seg det absolutte minimum – reglene til forebygging av sammenstøt på sjøen:
• Regler for styring og seilas
• Lanterner og signalfigurer
• Lyd- og lyssignaler, herunder
•• Manøver- og varselsignaler
•• Lydsignaler under nedsatt sikt
•• Signal for å påkalle oppmerksomhet, og
•• Nødsignaler