Kystradiostasjonens nummer 120 – VHF kanal 16
1.c Sjømannskap
[Tekst i grønt er ikke pensum til Båtførerprøven]
Kystradio nr. 120 og VHF kanal 16
Du bør velge kystradio fremfor mobiltelefon på sjøen. I en nødsituasjon vil du med en VHF-radio kunne få hjelp fra andre fritids- og yrkesbåter som har VHF. Det er oftest den nærmeste båten som kan gi deg den raskeste hjelpen.
Kystradiostasjonene er tilgjengelig 24/365 for alle som ferdes på sjøen, og yter service, assistanse og bistand ved nød til både lystbåter og yrkesfartøyer. Kystradio består av to døgnbemannede stasjoner – Kystradio Nord og Kystradio Sør – og rundt 120 fjernstyrte VHF-stasjoner. Kystradio er også en del av Redningstjenesten i Norge, og er bindeleddet mellom fartøyet i nød og Hovedredningssentralen. Du kan komme i kontakt med en kystradiostasjon ved å anrope på en av kystradiostasjonens arbeidskanaler, eller sende rutine DSC til kystradiostasjonen på VHF-radioen din. Eventuelt kan du også ringe 120 for kontakt med nærmeste kystradiostasjon.
Eksempel på stasjonær og håndholdt VHF.
For å lære hvordan du bruker radioen, trenger du et sertifikat, og for å få full nytte av den må du ha gyldig lisens. Da får du ditt eget kallesignal og identitet (MMSI-nummer). Du kan ta VHF/SRC-webkurset hos Telenor, som gir deg alt du trenger for å få VHF/SRC-sertifikatet. Kurset krever ingen forkunnskaper, og gir deg den kunnskapen du trenger for å bruke VHF-radio til sjøs. Avsluttet kurs gir deg VHF/SRC-sertifikatet, SRC – Short Range Certificate.
DSC vil etter hvert erstatte manuelle anrop og nødanrop på kanal 16
Har du en VHF-radio med DSC, kan du ringe direkte til telefonabonnenter på land, og til kystradiostasjoner eller andre fartøyer som befinner seg innenfor radiorekkevidde. I en nødsituasjon kan du bare trykke på nød-knappen for å sende ut et nødanrop som både inneholder fartøyets posisjon og identifikasjon.
Eksempel på VHF-radio tilpasset GMDSS. For Fartsområde 3 – Innaskjærs fart hvor åpne havstrekninger på over 5 nautiske mil ikke passeres – kan vi bruke en VHF-radio som kan sende nødalarm ved digital overføring.
MMSI-numre
Når du registrerer en radio med DSC, får du tildelt et såkalt MMSI-nummer. MMSI står for «Maritime Mobile Service Identity», eller «Maritim mobiltjenesteidentitet» på norsk. Det er en nisifret internasjonal unik tallkode som identifiserer fartøyet.
DSC på kanal 70
VHF kanal 70 er den internasjonale nød- og kalle-kanalen for DSC-signalering. Det er strengt forbudt å bruke denne kanalen til andre formål enn DSC-signalering.
DSC-mottageren skal være fast innstilt på VHF kanal 70. Det gjøres som regel automatisk på de fleste nyere VHF-radioer med DSC. I tillegg skal lyttevakten på kanal 16 opprettholdes.
VHF/SRC kanalplan for Skandinavia – Nødprosedyre VHF
Last ned Kanalplaner Skandinavia
Kommunikasjon i nød når du ikke har VHF
Får du trøbbel på sjøen, kan hjelpen være bare noen tastetrykk unna. Her finner du nettsider, applikasjoner og nummer det kan være kjekt å ha oversikt over, både i forkant og under sommerens båtturer.
Politiet 112
Hvis uhellet virkelig er ute, og det står om liv, kan du ringe politiets nødnummer, som er det samme til vanns, som på land.
Du ringer:112 (Hele døgnet).
Kystradioen 120
Befinner du deg i båt, eller ved sjøen kan du ringe Kystradioen.
Du ringer: 120 (Hele døgnet)
RS Assistansetelefon 02016
Assistansetelefonen har som mål å hjelpe fritidsbåteiere med å løse problemer, før de trenger hjelp fra en redningsskøyte. Redningsskøytene har kompetente ansatte, med operativ erfaring, som kan hjelpe deg med små og store problemer i forbindelse med båtturen.
RS SAFETRX
Med «RS Safetrx» er hjelpen aldri lengre enn et tastetrykk unna. Med denne appen kan du planlegge og lagre turen din, eller bare aktivisere sporingsfunksjonen som løpende gir andre beskjed om hvor du befinner deg, hvis uhellet skulle være ute.
Litt mer om bruk av mobiltlf. i nød
Nødnummer 112 er et felleseuropeisk nødnummer som fungerer i alle EU/EØS-land, og i Norge er dette nødnummeret til politiet.
Vær oppmerksom på at du i noen situasjoner i Norge vil ha bedre mulighet til å nå fram ved å ringe 112 enn ved å ringe de andre nødnumrene.
Her er årsaken til dette:
• Alle mobiltelefoner og mobilnett har en egen programvare som håndterer nødanrop på en annerledes måte enn ordinære anrop. I Norge gjelder denne programvaren for 110 (brann), 112 (politi) og 113 (helse).
• Programvaren sørger for at det er mulig å ringe 112 selv om du mangler mobildekning fra din operatør, mangler eller har et ødelagt SIM-kort eller ikke har penger på kontantkortet. Dette forutsetter likevel at det finnes mobildekning fra minst én operatør der du befinner deg.
• I enkelte tilfeller vil også anrop til nødnummer 110 og 113 også bli behandlet slik som 112, men foreløpig ikke i alle tilfeller. Inntil videre kan det derfor være lurt å ringe 112 i tilfeller der du mangler SIM-kort eller penger på kontantkortet ditt, eller dekning fra din operatør.
Nød-SMS til 110, 112 og 113
Nød-SMS er en tjeneste som gir døve, hørselshemmede og talehemmede mulighet til å sende SMS direkte til 110, 112 og 113 i nødsituasjoner.
For å bruke tjenesten, må mobilnummeret ditt være forhåndsregistrert. Dette kan gjøres her.
Slik fungerer Nød-SMS
I en nødsituasjon kan de som er registrert sende en SMS direkte til 110, 112 og 113. På nødmeldesentralen vil operatøren som mottar meldingen sende en bekreftelse på at den er mottatt. Deretter sendes oppfølgingsspørsmål via SMS slik at operatøren får nok informasjon til å vurdere situasjonen og sende riktig hjelp til riktig sted. Her vil også nødmeldesentralen motta informasjon om innringer og posisjonen for telefonen som benyttes.
Ring 02800 dersom situasjonen ikke er akutt
Ønsker du å si fra om noe som skjer akkurat nå? Ring politiet på 02800. Telefonen er bemannet hele døgnet.
Er situasjonen akutt? Ring politiets nødnummer 112.
God posisjonering av nødanrop redder liv og helse
Det å raskt kunne lokalisere en nødstilt, er viktig for nødetatenes evne til å redde liv og helse. Ofte går dyrebar tid tapt for i forsøket på å finne posisjonen til den som ringer et nødnummer.
Advanced Mobile Location (AML)
er et nytt hjelpemiddel for nødetatene for å lokalisere den som ringer. AML er en funksjon som sørger for at mobiltelefonen din automatisk varsler nødetatene om hvor du er når du ringer et nødnummer.
Til nå har nødetatene kun mottatt informasjon fra basestasjonen som mobiltelefonen har kontakt med. Dette har gitt en nøyaktighet som har variert fra rundt hundre meter til flere kilometer. En mobiltelefon-basert posisjon vil i de fleste tilfeller gi en nøyaktighet på under femti meter. Det er viktig å merke seg at bruk av denne teknologien ikke vil erstatte eksisterende mobilnettbasert løsning, men være et tillegg til den.
AML er en teknologi for posisjonering som kombinerer informasjonskilder som satellitt, wifi-nettverk og basestasjoner for å få mest mulig nøyaktig posisjon.
Dersom mobiltelefonen din har AML-funksjonalitet, trenger du ikke gjøre noe annet enn å ringe nødnummer på vanlig måte. AML vil automatisk starte opp når du ringer et av nødnumrene.
Hvis mobiltelefonen har lokasjonstjenester avslått, vil disse likevel bli aktivert automatisk når du ringer et nødnummer. Deretter vil telefonen samle informasjon fra flere kilder om posisjonen din, sende dette fra seg, og så deaktivere lokasjonstjenestene igjen.
For å kunne nyttiggjøre oss av denne teknologien, må funksjonen være implementert i mobiltelefonens operativsystem. Dette er det eiere av operativsystemene som selv må gjøre. I svært mange mobiltelefontyper er dette på plass, og funksjonen posisjonering av nødanrop ved AML er aktivert for norske mobiltelefoner.
NB! Båtførerprøven pr. i dag krever mobilnr. 120 som riktig svar på spørsmål om hvilket nr. du skal ringe når du er i nød og bare har mobiltlf.