Skip to main content
Elementer i navigasjon

Kursrettelser

By 18. mai 2021No Comments

Fra Dårlig til God Kurs

Vi seiler på en fast KK (KompassKurs = Den dårligste av alle dårlige kurser), beholder fortegn (minus for vestlig deviasjon og misvisning, pluss for østlig) og kan bli utsatt for strøm som setter mot (Rett Strømkobling) og drift fra vind som blåser fra, og ser etter hvert hvor vi havner i kartet, RK Beholdt (Kartkurs = Den beste av alle gode kurser).

Fra God til Dårlig Kurs

Vi skal frem som i Kartkurs (RK Beholdt = Den beste av alle gode kurser) og retter KompassKursen (KK = Den dårligste av alle dårlige kurser) for eventuell strøm som setter mot (Omvendt Strømkobling), drift fra vind som blåser fra, og benytter omvendt fortegn (Altså: Omvendt av minus for vestlig deviasjon og misvisning, og omvendt av pluss for østlig).

Tabell: Winge, Jon (2002): Kystnavigasjon, N.W. Damm & Søn

Gode og Dårlige Kurser

Mellom RK Beholdt = Den beste av alle gode kurser, og KK = Den dårligste av alle dårlige kurser, finner vi RK Seilt som er en dårligere kurs enn RK Beholdt, men bedre enn RK Styrt, MK og KK. RK Styrt er en dårligere kurs enn RK Beholdt og RK Seilt, men bedre enn MK og KK, osv.

Fortegn

Når du går fra en dårligere til en stadig bedre kurs benyttes fortegnene som de er (Rette fortegn = minus for vestlig deviasjon og misvisning, pluss for østlig). Når du går fra en bedre til en stadig dårligere kurs må du snu fortegnene (Omvendt fortegn av minus for vestlig deviasjon og misvisning, og omvendt av pluss for østlig).